Organizátori vyhlásili nový ročník súťaže Kýchanie mozgu 2012

13.06.2012 Prešov

Prešov 13. júna (TASR) – Členovia prešovského združenia Prerag v spolupráci s podporou Vyšehradského fondu a Ministerstva kultúry Slovenskej republiky vyhlásili nový ročník medzinárodnej súťaže kresleného humoru Kýchanie mozgu 2012. Kurátor súťaže Peter Rázus informoval, že jej ústrednou témou je Rovnováha.
"Dobrý kreslený vtip udržiava v napätí autora, virtuálnych akrobatov i divákov pri balansovaní na lane ponad priestorom groteskných životných situácií," vysvetlil zameranie súťaže Rázus. Pripomenul, že autori sa môžu prihlásiť najneskôr do 30. septembra 2012 na webovej stránke www.cartooneast.com., kde nájdu podmienky súťaže.
Práce bude hodnotiť medzinárodná porota zostavená z renomovaných výtvarníkov. Najlepšie diela budú ocenené finančnými odmenami.
"Výstava kresleného humoru by mala byť následne inštalovaná v netradičných galerijných priestoroch prešovskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana, ako aj v kultúrnych zariadeniach v Nowom Targu či Užhorode," doplnil Rázus.
Podľa jeho vyjadrenia vlaňajší ročník, ktorý bol tematicky zameraný na ideál a idealizmus, potvrdil veľmi pozitívny ohlas u pacientov, návštevníkov i zamestnancov prešovskej nemocnice. Záujemcovia si tu mohli prezrieť práce autorov zo 48 krajín sveta. Rázus očakáva, že okrem slovenských výtvarníkov, príde opäť množstvo kvalitných prác z Bulharska, Iránu, Poľska, Čiech, Mexika, Ukrajiny či Indonézie.
"Dúfajme, že táto rovnovážna forma terapie sa systematicky rozšíri do celého sveta a Prešov sa bude spolu so súťažou Zlatý súdok uchádzať aj o titul Európske hlavné mesto kresleného humoru," uzavrel s úsmevom Rázus.
 

Vyberte región